Vrtěti kopím


Jim Morrison ani Elvis nezemřeli a Lennona zastřelila FBI.

Někteří lidé konspirační teorie zkrátka milují.Podle jedné takové William Shakespeare nebyl tím, za koho ho máme. Respektive Shakespeare byl tím váženým obchodníkem ze Stratfordu, který si v druhé půlu života koupil nejvýstavnější dům ve městě, ale nikoli současně geniálním dramatikem a básníkem. Jeho díla ve skutečnosti napsal vybraný aristokrat, příbuzný královny Edward de Vere, který se kvůli spřízněnosti s královskou rodinou nemohl přiznat k  takové kratochvíli, jakou  je sepisování her pro divadlo.

Záhady kolem Shakespeara zná snad každý a jeho autorství je zpochybňováno trvale. (jak je možné,že se ten geniální literát vlastně  ani jednou nedovedl podepsat stejně?)

Když jednu z takových terorií vykládáte s vážnou tváří a zaníceným zápalem partě divadelních vědců jako jedinou danou skutečnost, musíte počítat nejmíň s ironií. Rychle se totiž prokáže, že nevíte ani zbla o alžbětinské nakladatelské praxi, nic o shakesperovské textologii, zvyklostech ani kontextu doby. A pokud je váš hlavní argument, že de Verové měli ve znaku kopí, tedy „spear“, takže jméno velkého Willa je jen kryptogram, poukazující na pravého aristokratického autora..Což o to, každá debata může bystřit mysl, ale to by ten diskutér nesměl být člověkem, který na katedře divadelní vědy vyučuje a hustit svou víru  v rámci povinného semináře.

I když možná by nebylo špatné, kdyby se skutečně prokázalo, že autorem her i sonetů je místo plešatého Willa fešák Edward de Vere.  Rozhodně by se jeho portrét lépe vyjímal na divadelních programech.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *