Lóže jako přístavek


Varování: zvýšený výskyt teatrologického, nezáživného výraziva.

Mám na tohle štěstí. Když dorážíme do Divadla v Dlouhé na Faidru, slíbené lístky v pokladně nejsou. Paní z propagace přísahá, že je do systému ukládala, leč pokladní je tam nevidí, a protože je narváno, vydává přístavek. A tím je lóže. Faidra se totiž hraje na elevaci postavené na jevišti a tak jako přístavky slouží lóže. Existence lóží mi ostatně dlouho vrtá hlavou – nejsou to zrovna nejlepší a nejpohodlnější místa, přesto si stále uchovávají jakýsi pocit luxusu. Tím ovšem pro mě není ušetřená pětikoruna za šatnu. Zřejmě je to prostě měšťanský přežitek z doby, kde lístky do lóže byly prostě nóbl, protože soukromí při sledování hry vysoce převážilo horší výhled a jisté nepohodlí. Do lóže se pak posílala znamení, vyznání lásky, tajná psaní, kytice. A zřejmě svým privátním rázem dobře sloužily ctitelům hereček a fantomům oper.

Ale chci přece jen napsat pár slov o Faidře. Faidře nikoli Racinově, Enquistově ba Euripídově. Ba ani o Faidře od Sarah Kane. Jde o římský pohled na věc, který velmi pateticky i drasticky vylíčil stoik Seneca, jediný autor římských tragédií, jehož dílo se dochovalo. Nu dobrá, vsuvka pro všechny „divnovědce“: samozřejmě uznávám existenci jediné římské praetexty Octavie, i názor, že jejím autorem není Seneca, ale povrchní článek nějaké to zjednodušení snese.

Senecova Faidra je obtížná. Plná složitých veršů, nám těžko luštitelných mytologických narážek, statická, zdánlivě nedějová, nepsychologická, patetická. Po staletí přetrvával názor, že je to již od dob svého vzniku cosi jako Mussetovo divadlo v křesle – zkrátka věc pouze určená pro čtení.Ovšem běžně se hrají i „antidivadelnější texty“, i když na pověstný telefonní seznam E.F. Buriana, pokud je mi známo, ještě nedošlo. U nás si jako první se římskou tragédií začalo Divadlo v Dlouhé, v hlavní roli bezpochyby velmi talentovaná Helena Dvořáková, dost možná budoucí hvězda. Inscenace je neuvěřitelně poctivě udělaná, míra patosu je přesně vystihnutá a tudíž dobře snesitelná a herci verše interpretují s maximální možnou přesností, což v případě Seneky věru není snadné. Rozpaky nebudí ani běžně problematický chor, který přitom tančí (což je pro antické divadlo typické, ne?) a slova opakuje trochu jako ozvěnu a tím rytmizuje a dovává ono potřebné fatum. Působivá je hudba na nejrůznější etno motivy, i scéna, která je prakticky holá a vystačí si jen s velmi efektním svícením. Všichni herci jsou velmi dobří – namátnou vedle Dvořákové Táborský nebo Miloslav König jako cudný Hippolytos. Fajnšmekry potěší, že si mohou ještě vychutnávat drobné „odkazy“ – totiž ze Faidra má na nohou cosi jako kothurny a že když prosí o Hipplytovu lásku, padne na zem a obejme mu kolena. To je známý gestus nejvyšší, nejponíženější prosby – té, která se neodmítá.

Přesto všechno Faidra nestrhne. Dovolím si vypůjčit výraz jedné mé kolegyně, která takové počiny označuje jako „respectable“ – svým způsobem dokonalé, přesto trochu chladné.

Komentáře

(já – MailWWW) Vloženo 09.04.2007, 12:11:37
A kdopak poslal vyznání do lóže tobě?

(zwíře – MailWWW) Vloženo 10.04.2007, 13:58:22
já: orion, naše čokoládová hvězda

(Já – MailWWW) Vloženo 10.04.2007, 17:51:35
jenom čokoládu jo? aspoň nějaké květiny, ne? :))

(Lief. aka Fanda – MailWWW) Vloženo 10.04.2007, 23:11:32
a to ta čokoláda byla ještě sponzorská.

(já – MailWWW) Vloženo 11.04.2007, 00:44:17
no fuj, to je upadek :)

(kysilka – MailWWW) Vloženo 11.04.2007, 12:35:25
Dlouhá se asi na nevydávání lístků specializuje, nebo tě tam nemaj rádi, jednou mi tam taky zapřeli vstupenky rezervované na Fandu. Trapas dvojnásobný, neb jsem chtěla kultivovat zarytého odpůrce můzy Thálie a oni nás tam nepustili?

(Lief. aka Fanda – MailWWW) Vloženo 11.04.2007, 23:28:51
Mají asi blbý systém nebo co. Ale mě se to stalo už leckde a zvyšuje to moji frustraci, že kritiky nemá nikdo rád! btw co to tehdy bylo?

(kysilka – MailWWW) Vloženo 12.04.2007, 18:55:09
Myslím, že ten novější Pratchet, je to možné?

(Lief. aka Fanda – MailWWW) Vloženo 13.04.2007, 10:29:56
Jo, to možné je. Tak to je škoda. Ale tuhle to v Dlouhé chtěli napravit a dali mi pro někoho lístky na Soudné sestry, jenže ten dotyčný si zase spletl hodinu.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *