Gratulace k formulaci roku


Začínám být trochu jako mČ, ale nedá mi to, abych nepogratuloval bývalým kolegům, tč. v HN, k vybroušené formulaci:

A portály vydělávají právě na tom, jak silní jsou ve vyhledávání. Čím více lidí totiž „klikne“ na nalezený výraz, tím více peněz portály dostanou od firem, jejichž služby či produkty vyhledávač našel.

Nevím, který génius na takovou formulaci přišel, ale píše.

Osobně by mě na tom, že Atlas začal používat vyhledávací algoritmus Seznamu, zajímal fakt, proč Atlas opustil Jyxo. Chápu marketingový slang, že „Seznam má lepší a relevantnější výsledky“, jak jsem se dozvěděl z Atlasu. Atlas chce o sobě dát vědět, Seznam o sobě chce dát vědět. Ale že by mezi výsledky byl takový rozdíl? Navíc kdo hledá na Atlasu?

Nic proti spojování, osobně jsem rád, že jsou tady ještě české firmy. Relevance výsledků Googlu se v českém prostředí stále zlepšuje, ale Jyxo nebo Seznam mají opravdu lepší výsledky.

Ale. Co mi chybí na téměř všech vyhledávačích? Když zadám název nějakého výrobku, v Googlu mám dvě tři strany obchodů, které ho prodávají. Tohle prostě nejsou relevantní výsledky. Proč nejsou obchody oddělené od zbytku?

A konkrétně na Googlu se mi nelíbí vyhledávání obrázků. Používám ho, protože ho mám na liště. Pokud mám čas a potřebuji relevantní výsledky, jdu na Altavistu, která má hledání obrázků o třídu lepší.

Update:  Opravuji: obrázky hledá blbě i Altavista, akorát že jinak blbě. Ale třeba se to časem spraví.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *