Nebezpeční komáři na Labi, zloději orgánů a nadšený štáb


„Praha je krásná, ale zarazilo mě, že jsem nenarazila na žádnou lékárnu,“ říká mi japonská kolegyně, zatímco se nudíme na jednom z mnoha prostojů na natáčení filmu s krycím názvem Toastie (kdo chce, tak si vyhledá). Mí zahraniční spolureportéři z různých koutů světa bydlí v luxusním hotelu hned vedle Malostranského náměstí. Hotely, bary, suvenýry. I když domorodce z tohoto koutu Prahy dávno vypudili progresivní investoři, nikoho asi nenapadlo, že i turista občas potřebuje v blízkém dosahu drogerii, lékárnu, čistírnu.
„Pokud potřebujete nějaké léky, třeba můžu pomoct,“ nabízím.
„Ale kdepak, chtěla jsem si koupit sprej na tělo proti komárům,“ opáčí Japonka. Teď zas koprním já. A tak vysvětluje, že zítra přece jedeme do nebezpečné divočiny, rozuměj na natáčení u Labe. A řeka rovná se nálety komářích výsadkářů.
Tomu se říká kulturní rozdíly a předsudky v praxi. O něco později si na toto téma stěžuje Mexičanka: vadí jí, že prý je podle průvodce každý cizinec automaticky gringo, kterého chtějí domácí náležitě oškubat. A přidává se Polka, kterou urazilo varování v průvodci, podle než se v Polsku běžně kradou turistům orgány.
Celým natáčením nás pak provázejí otázky jinak plachého Asiata, který se nám ostatním radši nepředstavil. Když se odváží položit někomu otázku, ptá se na zkušenosti štábu v zemi s temnou komunistickou minulostí. Odpověď, jakkoli již upřímná či ne, ho vždycky zklame: oh, it’s amazing! Nakonec viditelně okřeje, když konečně uspěje u návrhářky kostýmů: české látky nemají tu kvalitu, tak je museli nakoupit v Itálii.
P.S. V září se chystáme do Sýrie. Už teď se mi protiví představa zahalených ramen a dlouhých kalhot. Tomu se říká kulturní rozdíly a předsudky v praxi.

Komentáře

orgány (e*v – MailWWW) Vloženo 12.08.2007, 21:09:35
prý ne :)

(Fanda – MailWWW) Vloženo 13.08.2007, 13:13:24
Já mám s Polskem ty nejlepší zkušenosti. Třeba požár v divadle:-) Ale to všechno ostatní jsou ošklivé pomluvy.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *