Krysa z vyblité hnědé


Dobře, tenhle pokus o parafrázový titulek se nepovedl, zřejmě ho pozná pouze zarytý skyfista, ale co už.

Poslední dobou rád přednáším. Kromě toho, že si musím oživit odborné znalosti se navíc něco potřebného z praxe dozvím. Když se účastníci osmělí, rádi ventilují své problémy a není nic zajímavějšího než je zkusit řešit (často není chyba na jejich straně, takže je to neřešitelné). Samozřejmě, je trochu smutné si ověřit, že situace na českém trhu tisku je neveselá. Tiskárny, které byly nuceny nakoupit CtP, dnes řeší základní problémy. Místo zařízení kopírny musely nakoupit software na archovou montáž, nejchytřejšího pracovníka udělali obsluhou ripu, ale jinak se zas tolik nezměnilo. Nikdo se nezajímal o zaškolení pracovníků nebo o nadefinování, jak správně postupovat. Takže v tiskárně si nějak nechali nadefinovat RIP a začali tam házet soubory a čekali, co to dělá. Pak se někdo nechal rychle zaškolit, jak provádět archovou montáž. Víceméně metoda pokus-omyl. Zatímco grafická studia měla spoustu postupů dávno vyřešených, tiskárny začínají opět od znovu.

Očekávat od nich, že začnou používat workflow software nebo že budou vědět, co to je trapping, to je evidentně moc. Teprve, až problémů začne výrazně přibývat, začnou se majitelé zajímat o vzdělávání pracovníků, zlepšení workflow a o to, jak ušetřit čas. Ale pomalu jim ujíždí vlak. Lidí, kteří by chtěli pracovat v tiskárně moc není. Tiskařina není sexy, tiskařina je dřina. Jedním ze způsobů, jak množství lidí ušetřit, je právě nasazení správného workflow a zaškolení obsluhy. Místo dvou lidí potom stačí jeden.

Je zbytečné tiskárnám navrhovat, aby zavedli přijímání souborů PDF/X a ostatní zpoplatnili částkou navíc. Tiskárny si nemůžou dovolit přijít o zákazníka, takže udělají první a poslední, jenom aby o něj nepřišli, i kdyby to měl být největší průser jejich kariéry. Neuvědomují si, že tímto postupem si sami podřezávají větev a místo, aby jednou mohlo být lépe, jenom tím zákazníky pobízejí, aby tiskárny zkoušeli, co ještě zvládnou.

Pak mě aspoň trochu potěší pracovník z Protisku, který řeší problém přímých barev. Jak má správně separovat přímé barvy, aby při tisku vyšly dobře? Když jim Disney dodal krysy z Ratatouille (zřejmě to bude Emile) s definicemi v Pantone, netušili, že zrovna hnědý krysák bude dělat problémy. Na jednu stranu je dobré, že Disney nedodává definici barev v americkém standardu SWOP, takže krysy by v Evropě byly „vyblité“, na druhou stranu je dnes stále oříšek, co s některými (přímými) barvami.

Abych to shrnul, manuál pro grafiky je potřeba.


3 komentáře: “Krysa z vyblité hnědé”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *