Bůček a jednu knihu


Následující pasáže byly původně součástí recenze jedné knihy. Část v recenzi zůstala, část jsem na žádost redakce vyřadil (a část dopsal). Je víceméně jedno, o jakou jde knihu, protože úroveň je veskrze stejná.

Knih o všech činnostech souvisejících s digitální fotografií se za poslední léta vyrojily snad už stovky. Vydavatelé ze všech koutů naší galaxie přicházejí s novinkami snad každý týden. Bohužel smutná pravda je, že nejlepší zahraniční tituly byly přeloženy už docela dávno, takže šance, že se objeví nějaký nová skutečně objevná kniha je spíše mizivá.

Vybírat v knihkupectví z mnoha titulů tak může být značně stresující. Už jsem si nejednou přinesl knihu, ve které byla zajímavá jenom ta jedna pasáž, na kterou jsem se díval v knihkupectví. Podobně najít knihu bez překlepů a chyb je dost obtížné, a to nemluvím o neobratnostech vznikajících při překladu, který provádí lidé s minimální znalostí angličtiny, češtiny i dané problematiky.

A některé zprávy naznačují, že by mohlo být ještě hůř. Například při současné úrovni překladů si nedovedu představit, že knihy budou vycházet bez odborné korektury. Ale bohužel to vypadá, že právě k tomu se schyluje, protože OK je přece jenom další položkou ve finanční bilanci a manažer nahoře může mít snadno dojem, že zrovna tuhle část je možné škrtnout. Jednoznačně se ukazuje, kde je škodná: pánové v oblecích, kteří nikdy nezažili nic jiného než menežování a kteří místo aby našli nové místo na trhu škrtají náklady v současném byznyse, aby příjmy rostly a náklady klesaly.

Nevím, jak vy, ale já se začínám pomalu bát každé další odborné knihy, která se mi dostane do rukou. V kvantitativní záplavě bohužel trpí i kvalitní tituly, protože se na ně uplatňují stejná měřítka, jako na průměrnou produkci určenou do supermarketů, knihy, které se přihazují k bůčku a deseti rohlíkům. Ale jakou naději vlastně máme?


2 komentáře: “Bůček a jednu knihu”

  1. obávám se, že máš (máme) několik možností, z nichž žádná není dvakrát optimistická …

    a) přestat kupovat odborné publikace v češtině a kupovat v originále. v době amazon.com celkem snadno realizovatelná strategie, která ovšem povede k dalšímu úpadku české odborné literatury

    b) přijmout mizernou kvalitu jako fakt (což povede k témuž výsledku jako a. plus budeš naštvaný nad každou nově pořízenou knihou)

    c) založit vlastní vydavatelství a zaměřit se na neobsazenou tržní niku – kvalitně zpracované odborné publikace (sebevražedné, ale kdo ví, třeba by to i mohlo fungovat)

    takže suma sumárum – vyhlídky nic moc :-(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *