Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time


Místy geniální kniha, místy připomíná výsledek lekce tvůrčího psaní. Jsem rád, že jsem si knihu pořídil v angličtině, protože opět mám pocit, že přeložit ji do češtiny je mrzačení jazyka. Zatímco v angličtině se na začátku skryje identita autora, v češtině by musela být okamžitě patrná (možná se pletu). Ale slyšel jsem, že u nás se běžně doporučuje rodičům autistických dětí, kteří mají aspoň nějakou představu, jak jejich dítě uvažuje.

Mr Jeavons, the psychologist at the school, once asked me why 4 red cars in a row made it a Good Day, and 3 red cars in a row made it a Quite Good Day, and 5 red cars in a row made it a Super Good Day, and why 4 yellow cars in a row made it a Black Day, which is a day when I don’t speak to anyone and sit on my own reading books and don’t eat my lunch and Take No Risks. He said that I was clearly a very logical person, so he was surprised that I should think like this because it wasn’t very logical.

I said that I liked things to be in a nice order. And one way of things being in a nice order was to be logical. Especially if those things were numbers or an argument. But there were other ways of putting things in a nice orders. And that was why I had Good Days and Black Days…

Děj: Patnáctiletý Christopher objevil na zahradě sousedky psa, který byl propíchnutý vidlemi. Rozhodl se, že vypátrá vraha a napíše o tom knihu. Ale věci nejdou tak, jak by si představoval. Například ho hned na začátek objeví sousedka se psem v náručí a zavolá policii. Christopher se postupně dozví víc věcí, než kolik by dítě jeho věku a stavu potřebovalo vědět. Zároveň původní pátrání ho dostane také úplně jinam.

These are some of my Behavioural Problems
A. Not talking to people for a long time.
B. Not eating or drinking anything for a long time.
C. Not liking being touched.
D. Screaming when I am angry or confused.
E. Not liking being in really small places with other people.
F. Smashing things when I am angry or confused.
G. Groaning.
H. Not liking yellow things or brown things and refusing to touch yellow things or brown things.
I. Refusing to use my toothbrush if anyone else has touched it.
J. Not eating food if different sorts of food are touching each other.
K. Not noticing that people are angry with me.
L. Not smiling.
M. Saying things that other people think are rude.
N. Doing stupid things.
O. Hitting other people.
P. Hating France.
Q. Driving Mother’s car.
R. Getting cross when someone has moved the furniture.

Roztomilé na knize je také, že je doplněna ilustracemi, grafy, rovnicemi a vším možným, co Chritopher vidí nebo chce nějak vysvětlit. Představte si například, že přijdete na londýnské nádraží a zkoušíte pojmout všechny nápisy – tedy vy ne, ale autistu to zřejmě napadne.

Každopádně už mě tady čeká nový Haddon, tentokrát v češtině.


6 komentářů: “Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time”

  1. Jazyk mi nijak nepřeložitelný nepřišel; že v Argu zpackali, co mohli, je jiná věc – BTW, je ve tvém vydání popisek u grafu špatně, nebo správně? :-)

  2. Ano, nějaké anglické vydání, co jsem viděl, to mělo dobře; fakt bizarní. Můj vnitřní autista sténá, dupe nožičkama a začíná se nebezpečně kývat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *