Francouzi a Slovan v Plzni


Divadelní festivaly jsou jak záoceánské lety, samozřejmě v ekonomické třídě. Prosezené hodiny střídají mezipřistání v kavárnách, někdy i v lékárnách, kde se kupuje alka seltzer. Ale to spíš v Hradci, Plzeň je krotká jako pudřenka postarší dámy a stejně konzervativní jako její parfém.

Jednou z mou mezi – zastávek nejmilejší je bistro francouzského střihu La Tartalette, přímo na náměstí Svobody, hned u tramvajové zastávky jedničky a dvojky. Modro bílá, kovový nábytek a levandule evokují kavárničku kde si v Provence, nebo tedy aspoň český sen o Francii. Jak už název podniku napovídá, servírují se tu hlavně koláče. Sladké i slané, od obého tak nejmíň pět až deset druhů, nejvíc je jich ráno, přes poledne mizí rychlostí světla.  Všechno peče paní majitelka sama a nabídka je sezonní. Tak třeba dneska namátkou měli ve slané nabídce lilkový, mozzarrelu a rajče, houby, ořechy  a sýr, ve sladké pak švetsky, hrušky, borůvky, citrón, jablka plus povinné flany, co mají vždycky. Jo a taky créme brulée a jednoduché francouzské saláty. Denní menu doplňují ještě bagety a dvě čertvé polévky. Nejzábavnější jsou ceny – pořádný kusanec koláče stojí do třiceti kaček, saláty totéž, stejně polívka. Prostě taková euro restaurace:)  Jedinou pihou na tváři šarmantní francouzské krasavice je fakt, že v sobotu a neděli prostě nepeče.

Dalším důvodem, proč jezdit do Plzně je hotel Slovan. O jednu hvězdičku méně než nedaleký Central, ale o několik koleček navíc. Jak název napovídá, Central vznikl v požehnané době centrálního socialistického plánování, zatímco Slovan poukazuje na pýchu vlasteneckou. Nenadarmo asi stojí vedle zdejší, taktéž secesní  Besedy. Svá nejlepší léta má Slovan za sebou, ale na kráse mu to neubírá, ba naopak. Právě tahle sešlost jej činí tak přitažlivým. Temná hala ještě s portýrem, zašedlé umělé květy, ušáky a rudé prošlapané koberce na secesním, bohatě zdobeném schodišti se slepými zrcadly. V noci svítí spoře jen chodby a samy schody zahaluje stín a když do toho z haly hodiny hlasitě tlukou dvanáctou, předpokládám, že ve ztichlé restauraci si právě zapaluje doutník Hercule Poirot.


3 komentáře: “Francouzi a Slovan v Plzni”

  1. Šarmantní post, při pátku :) Plzeň mě láká už dlouho, je to trochu z ruky, ale aspoň už vím, kde se ubytovat.

  2. Ô, děkuji..ještě ke Slovanu – pokoje jsou samozřejmě zglajchšaltované univerzální hotelovou estetikou, ale zrovna na ten můj si nemohu stěžovat – koupelna s vanou velká pomalu jak náš obývák..Jinak Plzeň není špatná, pivovar, kostelní věž, spousta docela fajn hospod, milá malá ZOO, kousek rotunda v Plzenci, Kozel nebo Radyně..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *