Hrušková povidla


Převzato odjinud, praktické zkušenosti.

Ingredience: 2 kg hrušek, 300 g krystalového cukru, lžička mleté skořice, badyán, mletý hřebíček (podle chuti) vanilkový cukr, lžička kyseliny citronové.
kusy jsme naházeli do velkého hrnce+trochu octa (1 lžíce)+přiměřeně několik hřebíčků a pekli jsme je v troubě asi 6 až 8 hodin-aby se odpařovala voda, takže něco kolem 90 stupňů. Občas se to musí pomíchat, ale s tím octem se to nepřipaluje. Pak se klasicky plní do sklenic. Byt pak voní ještě 14 dnů jako jeden velikánský frgál.

Tolik cizí recept. K tomu je třeba dodat, že zaprvé dvě kila hrušek vychází na jednu litrovou zavařovačku a něco malého navrch (v našem případě sklenička od jogurtu). Za druhé doba pečení osm hodin je trochu podhodnocená. Přes noc (od půlnoci) jsme pekli v zakrytém litinovém hrnci na 90, v šest ráno jsme odkryli a zvedli teplotu na 100, později postupně až na 150. Trouba se automaticky vypnula po skoro 14 hodinách a pak už tam povidla jenom odpočívala. Pravda, nakonec byla udělaná, ale jak teplota tak čas vypadá dost podhodnoceně. (Horkovzdušná trouba byla vypnutá, peklo se klasicky.)

No a za třetí vzhledem k množství energie by bylo lepší dělat alespoň čtyři kila, ale asi nemáme tak velkou nádobu. Teď jenom doufáme, že se nám povidla nezkazí, ale po uvaření (upečení) chutnala skvěle.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *