Vytáhněte hlavu ze záchodu „příznivci“ eKnih


Na Scientific American vyšel článek o vysokých cenách elektronických knih v Americe. Do češtiny ho dezinterpretoval Jan Macháček ve svém auditu. Macháček původní článek vůbec nepochopil, tak jsem si napsal pár poznámek.

Podstatou původního článku bylo, že ceny elektronických knih rostou ne v porovnání s papírem, ale v porovnání se stavem před pár lety! Důvody uvádí autor hned dva. Jedním je, že skončilo období dotování cen ze strany Amazonu, druhým přechod na jiný model. Ve skutečnosti je ovšem situace ještě nepřehlednější.

V článku se uvádí, že dříve si Amazon bral 50 % z prodejní (doporučené) ceny knihy, což je standardní model také u papírových knih a nakladateli zůstala druhá polovina. Řekněme, že z knihy za 24,99 dolarů zůstalo nakladateli 12.50 dolarů. Ovšem Amazon ji nabízel za 9.99, takže na každé knize 2,5 dolaru tratil.

Přechodem na nový model si Amazon ponechá pouze 30 % ceny. Řekněme, že prodejce stanoví prodejní cenu na 12.99 dolarů. Z této částky mu nakonec zůstane 9.09 dolarů a Amazon získá 3.90 dolarů.

Co se změnilo? Nakladatel dostal zaplaceno méně, Amazon přestal eKnihy dotovat (takže na nich možná i vydělává) a skutečná cena pro kupující vzrostla.

Ve skutečnosti je to složitější, jak už to bývá. Amazon má stále dva způsoby stanovování provize (která může být 30 nebo 65 %) a je pouze na nakladateli, jakou cestu zvolí. Proč by měl nakladatel nechat větší část peněz Amazonu? Třeba proto, že chce u knihy stanovit vyšší cenu nebo ji chce chránit. V obou případech požaduje Amazon 65% provizi. Ale pokud vám nevadí, že kniha může stát do deseti dolarů, že ji může Amazon v rámci akce zlevnit třeba na pouhý dolar a že nebude mít ochranu, potom můžete mít svých 70 % prodejní ceny.

Oh, wait! 70 % z 10 dolarů je 7 dolarů. Kolik musí stát kniha s ochranou, abych získal alespoň sedm dolarů? 20*0,35 je 7 dolarů. Jinými slovy, pokud mám knihu, na které byly vyšší náklady, což jsou encyklopedie, slovníky, výpravné publikace, musím cenu stanovit nad 20 dolarů, abych vůbec vydělal!

Na celém případu je zajímavé ještě to, že se Američanům zdají ceny za elektronické knihy přes 10 dolarů příliš vysoké. Což je při současném kurzu nějakých 190 korun za knihu (v přepočtu přes paritu kupní síly je to asi 150 korun). Vtip ovšem je, že český trh je 38x menší než Americký (pokud počítáme pouze USA bez Kanady, Británie, Indie, Austrálie a celého anglicky mluvícího světě) a je hodně závislý na překladech, které cenu výrazně navyšují. Ať počítám jak počítám, ceny pod 100 korun za elektronickou knihu jsou pro nakladatele sebevraždou. Krátkodobě se to sice dá, aby se rozrostla čtenářská základna, ale dlouhodobě není takto možné vytvářet kvalitní tituly.

Vždycky když mi někdo řekne „dělejte si to jak chcete, já chci knihu levnější než oběd“, otevírá se mi kudla v kapse. Zajímalo by mě, čím se autoři těchto tvrzení živí. Pokud dostávají zaplaceno v říčních oblázcích, je to asi v pořádku, ale proč potom žijí v České republice?


Jeden komentář: “Vytáhněte hlavu ze záchodu „příznivci“ eKnih”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *