Mé HTPC


V roce 2009 jsem si pořídil první HTPC. Vypadalo takto. Bylo „nehlučné“ a „praktické“. Což prakticky znamenalo, že větrák nebyl v hlasitých scénách filmů slyšet, displej svítil modře a bylo třeba jej přelepit, aby nerušil. Na počítači také byly Windows XP, které po pár měsících začaly mít problém s usínáním a už se ho nikdy nezbavily. A už vůbec nemluvím o spotřebě, která tehdy byla tuším 53 W – inu bylo domácí multimediální centrum (oproti počítačům, které měly i 100 W to přece jen byl rozdíl). Už tehdy mi to nepřišlo ideální, ale bylo to levné, část komponent byla použitá již dříve.

O dva roky později jsem to nemohl vydržet a pořídil jsem Mac Mini – tehdy v nové revoluční úpravě se zdrojem umístěným přímo v krabičce. A stal se zázrak – počítač se choval jak měl, vzorově usínal, spotřeba klesla na třetinu a větrák nebylo slyšel prakticky nikdy. Po experimentování s programy na přehrávání videa (Plex a XBMC) jsem nakonec zakotvil u druhého, který se nedávno přejmenoval na Kodi. (K počítači jsem si časem koupil také externí disk, který měl být vizuálně stejný jako Mac, ale co čert nechtěl, vzhled byl k původnímu Macu, který byl užší, ale jinak slouží dodnes.)

macmini2011

Letos jsem se  rozhodl pro další upgrade – Raspberry Pi2, což je kompletní počítač na formátu kreditní karty. Krabičku jsem vybral úplně obyčejnou, i když na trhu je jich spousta. Stejně bude jenom schová za televizí a není třeba ji mít nijak exkluzivní. Spotřeba je momentálně 1 W, pokud bych připojil náročnější periferie, tak by mohla vzrůst na 2 W, což je stále nula nula nic. Ani Kodi jsem se nemusel vzdát, komunita buduje speciální distribuci Debianu s integrovaným Kodi pod názvem OSMC. A není to žádná geekovina, stačí ve Windows nebo Mac OS spustit instalátor, který celý systém nahraje na paměťovou kartu, kterou zastrčíte do Raspberry. (Kromě OSMC existují ještě další porty Kodi, například OpenELEC.)

raspberrypi2

Ale hlavním klíčem ke všemu je NAS, v mém případě Synology DS215j, na který jsem upgradoval z historického DS207+, který už trochu nestíhal. Hlavní výhoda takové krabičky? Je zavřená ve sklepě a dělá přesně to, co má.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *