Záchrana dat ze Synology – to hell and back


Po mé první záchranné operaci se situace zhoršila natolik, že Synology přestalo reagovat zcela. Zkusil jsem tedy koupit zcela nový disk, který jsem chtěl vyhradit pro zálohy. Když jsem ho dal samotný do Synology, nechal se nainstalovat, to mi přišlo jako dobré znamení. Přidal jsem k němu jeden z původních dvou disků, ale místo nabootování do DSM mi to napsalo, že to mám nainstalovat systém. To jsem zkusil, ale ve druhém kroku jsem se dostal na hlášku, že je něco špatně, proto se mám přes telnet podívat dovnitř.

Vrátil jsem zpět oba disky a systém překvapivě začal bootovat, ale opět jsem se dostal do stavu, že mám nainstalovat systém a opět mi to napsalo, že je něco špatně.

Pohledem přes telnet jsem nic nezjistil, jenom jsem se podíval na partitions na discích:

cat /proc/mdstat

ale aspoň jsem ze Synology dostal log soubor:

cat /var/log/messages 

V takové chvíli vám pravděpodobně nebude fungovat žádné z hesel, proto existují univerzální hesla pro root, která vám vygeneruje jednoduchý javascriptový program.

Nyní jsem měl dvě možnosti, proto jsem se rozhodl zkusit obě. Jednak jsem zkusil poslat mail na podporu Synology, k čemuž jsem přiložil získaný log soubor.

Jako druhá možnost je nainstalovat si někam na stolní počítač Ubuntu, připojit disky ze Synology a data zachránit – odkaz je přímo na stránkách Synology. Bohužel, disky se i přesto chovaly zcela nezpůsobně, jako by na nich nic nebylo, pokus je spojit do raidu stále selhával.

V té chvíli se mi ozvala technická podpora Synology a nabídla mi pomoc. Přes Teamviewer se mi připojili na počítač a zkusili se telnetem podívat na Synology, co se děje. Musím říct, že mě takto vstřícný přístup potěšil, mordovali se s tím asi 45 minut. Výsledek úplně uspokojivý nebyl, protože situace se nezlepšila, ale dostal jsem dvě důležité informace, které mi následně pomohly:

  • Systém je jiné partition než data. Instalací systému se žádná data nepřemažou. Jak řekl německý technik „your data should be there“.
  • Pravděpodobně je jeden z disků poškozený – ideálně stáhnout od výrobce disku program na kontrolu a nechat ji projet celou.

Začal jsem kontrolou – pro WD je to Data Lifeguard. První disk byl v pořádku, když mi u druhého kontrola po 10 hodinách ohlásila, že zbývá ještě 65 hodin, věděl jsem, že je zle. (Popravdě mi mohlo dojít už dříve, že je něco špatně, protože jako první příznak před vytuhnutím přestala fungovat databáze – akorát bylo divné, že DSM nic špatného nehlásil.)

Proto jsem do Synology vrátil jenom nepoškozený disk na pozici 1 a čistě nainstaloval systém (volba zachovat nastavení neprošla). A po restartu tam data skutečně byla. Následně jsem na druhou pozici dal nový disk původně připravený na zálohy, zreplikoval data a jal se vše nastavovat znovu, protože jsem nikde neměl uloženou zálohu.

Největší překvapení bylo, že po instalaci databáze MariaDB zůstaly zachované všechny tabulky, pouze jsem musel znovu nastavit práva.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *