Zajímá někoho, proč si nekoupím iPad?


iPad si podle všeho koupí kde kdo. Samozřejmě myslím geeky, kteří musí mít každou novinku a minimálně ji vyzkoušet. Logicky se nabízí chodící reklama na Apple nebo technooptimista. Ale já si ho nekoupím!

Ačkoli můj argument je jednoduchý: zbytný faktor. Dovedu si docela dobře představit, k čemu bych iPad využil, kde by mi to ulehčilo práci a že bych se od něj nedokázal odtrhnout, jakmile bych jej jednou měl. Například bych si opět mohl začít číst v posteli, což zatím nejde, protože Mimína v té době spí. Ale zároveň si dovedu představit, jak všechno zařídit bez něj (kromě čtení v posteli). Navíc, co bych chtěl mít na iPadu hlavně tam mít stejně nebudu.

Myslím tím elektronické verze českých knih. Sice opravdu miluji vůni papíru a těší mě držet knihu jako objekt, ale proti mluví dva faktory. Zaprvé v našem malém bytě nemáme knihy pomalu kam dávat a po ponechání encyklopedií a srdečních záležitostí a odsunutí zbytných knih do sklepa se police příliš neuvolnily. A za druhé má zrychlená doba jiné nároky a já bych potřeboval občas některé texty snadno vyhledat. Což uznejte, v papírových knihách tak snadno nejde (a když jsou ve sklepě teprve ne).

Když si nebudu hrát na neviňátko a řeknu si, že spousta knih je k dispozici v elektronické verzi pirátsky, tak ani tak neuspěju. Jako ebooky se nabízejí sci-fi, poezie, knihy grafomanů a tituly s propadnutými autorskými právy. Zkrátka zcela specifické knihy. Zcela chybí beletrie a odborná literatura, i když tam už to zcela pravda nebývá, protože PDF verze dnes občas získáte při zakoupení papírové verze knihy.

U iPadu mi opravdu nevadí chybějící multiasking, USB porty nebo „ach faktor“. To zařízení je vymyšlené dobře a na rozdíl od Newtona (pamatuje ještě někdo?) přichází i ve správný čas (i když Newton by měl stejně životnost asi jako jiné elektronické diáře). Ale co je u iPadu hlavní, že je navržený pro zcela jiný trh. Protože dokud nebude Evropa trochu víc sjednocená a dokud nezačne pořádně fungovat trh s elektronickými knihami (hm, jsou to dva roky, co mi v i-legálně.cz říkali, že by mohli z fleku začít prodávat hudbu bez DRM, stačí podpis Sony – a prd), je použitelnost iPadu poloviční. Knižní nakladatelé tak začínají opakovat chyby hudebních vydavatelství – trh se hroutí, ale my stále děláme, že se nic neděje a že elektronický trh nemůže fungovat. Bullshit.

A ještě jedna věc k iPadu: na ebooky se opravdu víc hodí čtečky s elektronickým papírem. Teď jsem se od jedné jenom těžce odtrhával a zřejmě bych se smířil i s tím, že budu většinu knih kupovat v anglické verzi. A co je hlavní: je to ideální formát pro čtení při popojíždění s kočárkem.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *