Víhau, tedy Yahoo!


Nechce se mi psát komplexní rozbor, tak si sem dám pár poznámek.

V případě souboje Googlu a Microsoftu o Yahoo! se většinou píše, že Microsoft je „ta stará tradiční firma“ a Google naopak „jenom vyhledávání“. A to je právě začátek omylu.

Google začíná být nepředvídatelný moloch. Je to takový Apple internetového světa, ovšem bez veškeré pompéznosti Steva Jobse. Nikdo nedokáže pořádně odhadnout, kdy se objeví nové produkty a co to bude. Protože je ve firmě spousta vývojářů, nedá se očekávat, že jenom oprašují vyhledávací engine. Spíš pracují na nových projektech, které můžou z ničeho nic vypustit a změnit další oblast lidské činnosti (pamatuji doby, kdy jsem psal všechny dokumenty ve Wordu a přenášel je na flešce). (Ponechme stranou, že spoustu služeb kupují, protože většinu koupených služeb zatím dokáží velmi dobře integrovat do stávající infrastruktury.)

Poznámka na okraj. Dnes jsem psal výjimečně ve Wordu, protože jsem potřeboval počítat znaky v jednotlivých částech dokumentu (což Google Docs neumí). V jednom okamžiku jsem šel dělat snídani a počítač se restartoval – nainstalovaly se automatické aktualizace a nově už nejde požadavek na restart ignorovat. Po spuštění Wordu se otevřela prázdná stránka (no jo, neukládal jsem). Naštěstí jsem soubor automatických uložení našel, ale stejně nemám rád, když si počítač dělá, co chce.

Naopak Microsoft je ve většině případů velmi čitelný (vynechme Surface a podobné projekty, ovšem stačilo asi půl roku, aby se podobné ovládání objevilo na iPhone a iPodu Touch). Operační systém jednou za pár let, Office jednou za pár let, tak vypadá svět Microsoftu. Pak nějaké hry, servery… Prostě nic, co bychom nemohli čekat, pouze pomalá evoluce.

Yahoo! je další taková firma, pouze v internetovém světě, taky ji většinou až konkurence donutí inovovat. Microsoft se do elitní společnosti internetových gigantů snažil dostat už dříve sám. Bylo zajímavé sledovat postupnou proměnu monopolní firmy, která dříve své novinky oznamovala s patřičnou razancí, jak najednou najela na pokorný styl komunikace, kdy se novinářů a blogerů uctivě ptá, co si myslí. Bohužel ani to Microsoftu nepomohlo získat větší počet uživatelů a víc ukousnout z internetového koláče.

Otázka je, jestli by to mohl dokázat koupí Yahoo! Je docela jasné, že z pohledu kalkulaček to vypadá jednoznačně. Stejně jako případné spojení Centra s Atlasem, to také v absolutních číslech dává dobrou naději na opětovné nastolení silné dvojky.

Tak v čem je problém? No přece v tom, že manažeři koukají na čísla a většinou nemají reálné zkušenosti se službami. Ty ani nemůžou získat, protože takové ponoření do služeb je většinou velice časově náročné, a proto si k průzkumu služeb objednávají analytiky. Ti samozřejmě nejsou tak hloupí, na druhou stranu jak chcete vysvětlit, že neuvěřitelně nevkusně až hnusně vypadající MySpace oslovuje tolik lidí, přitom Windows Live Spaces téměř nikoho, když jsou přívětivější a hezčí? Jednoduše řečeno, dlouho dané konstanty našeho světa již neplatí. Ani my neumíme často vysvětlit fenomény internetového světa, jak by to mohli umět zkostnatělí analytici?

Shrnuto, podtrženo. Google by potřeboval pořádnou konkurenci. Ale žádnou akvizicí, kterou by provedl Microsoft, ji nezíská.

PS: A v Yahoo! jsou pitomci, kteří se nenechali koupit. Majitelé akcií mohli být bohatí a chytří programátoři by zdrhli ke Googlu. Pouze Microsoft by byl o něco chudší a moc by toho nezískal. Takhle čeká Yahoo! pouze pomalý ústup ze slávy.


Jeden komentář: “Víhau, tedy Yahoo!”

  1. jj. google uz je davno as evil as anyone else, ale zatim si nesou stále nějakou aureolu malého šikovného, byť už je to dávno standardní korporace … konkurence by jim jenom prospěla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *